Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Gr. Leo Thun-Hohenstein birodalmi kultuszminiszter rendeletben engedélyezte, hogy zsidó bábák keresztény nőknél is végezhessenek szülésznői teendőket.

Gr. Leo Thun-Hohenstein birodalmi kultuszminiszter Magyarország összes középiskolájában kötelezővé tette az 1848-ben porosz és francia mintára készült osztrák tanrendszert, az Entwurf der Organisation Gymnasien und Realschulent. Ekkor már nem volt érvényben az 1806-ban kiadott Ratio Educationis. Azok az iskolák, amelyek fenn akarták tartani jogukat az államilag elismert bizonyítvány kiadására, szervezetüket kötelesek voltak az 1850/51. év folyamán az állami középiskolákba bevezetett változásokhoz hasonlóan átalakítani. A rendelet következtében, anyagi fedezet híján, a protestáns iskolák zömmel magánintézetekké váltak.

Nagyszombatban első alkalommal került sor lelkigyakorlatra, amelyet Szaniszló Ferenc csanádi kanonok, országos pönitenciárius vezetett. A lelkigyakorlaton 185 katolikus pap vett részt, köztük több püspök is.

I. Ferenc József osztrák császár elengedte a zsidó hitközségekre és családokra kivetett hadisarcot. Magyar királyként azonban elrendelte, hogy a magyarországi izraelita iskola- és oktatásügy előmozdítására minden vagyonnal bíró izraelita hozzájárulásával egymillió ezüstforintnyi alaptőkéjű alapot kell létrehozni. → 1852. december 1.

A katolikus püspöki kar azt javasolta az uralkodónak, hogy a fogarasi görög katolikus püspökséget emelje érsekség rangjára, továbbá Szamosújvár és Lugos székhellyel állítson föl két új román egyházmegyét, s a nagyváradi, valamint a két új egyházmegyét a román metropóliába ossza be. → december 12.

I. Ferenc József a fogarasi görög katolikus román püspökséget érsekség rangjára emelte, valamint főkegyúri hatalma alapján fölállította a lugosi és a szamosújvári egyházmegyét. (A lugosiba 113 paróchia és 51 788 hívő, a szamosújváriba 634 paróchia és 410 ezer hívő került.) A nagyváradi, valamint a két új egyházmegyét a román metropóliába osztotta be. → 1853. november 26.

Scitovszky János esztergomi érsek a nagyszombati szemináriumot áttelepítette Esztergomba. (Az esztergomi épületet 1865-ben áldották meg.)

Az Esztergomban tartott püspöki konferencia határozata szerint „a lelkészek, mielőtt teológiai tudományokból sikeres vizsgálatot nem tettek, önálló lelkészkedésre nem mozdíthatók elő”.

Birodalmi rendelet beszüntette az Izraelita Kereskedők Testülete működését.

A rendőrség betiltotta Fejér György kanonok A polgári alkotmányok fő tulajdonai c. konzervatív szellemű röpiratát.