Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

IX. Pius pápa Scitovszky János bíboros hercegprímás kérésére megengedte az esztergomi kanonokoknak a cappa magna (széles csuklyával és nagy uszállyal ellátott ünnepélyes főpapi ruhadarab) viselését.

Megnyílt a Kolozsvári Református Teológiai Akadémia. (1862-ben itt kapott helyet a Nagyenyeden fölállított teológiai akadémia is.)

Megnyílt a soproni Evangélikus Hittudományi Főiskola.

Scitovszky János bíboros hercegprímás megalapította a pozsonyi Szentháromság-plébániát.

A jezsuita rend megnyitotta pozsonyi házát, amit hamarosan Bölcseleti Főiskolává alakított át.

Császári rendelet „több püspöknek engedélyezett háramlási jognak megszüntetése tárgyában”.

Birodalmi kultuszminiszteri rendelettel az erdélyi ágostai hitvallású evangélikus országos egyház Provisorische Vorschrift címmel egy ideiglenes, oktrojált egyházszervezetet kapott. (A világiak befolyása csökkent, gyűléseiket a nyilvánosság kizárásával tarthatták, melyek jegyzőkönyveit a kormányhoz föl kellett terjeszteni.)

Meghalt Mária Dorottya, József főherceg felesége, a magyar evangélikusok patrónusa.

Gr. Leo Thun-Hohenstein birodalmi kultuszminiszter meghívására Bécsben tanácskoztak a magyar protestáns egyházak képviselői a protestánsok ügyeit rendező törvénytervezetről. → május 21–június 18.

A bécsi tanácskozás résztvevői az eléjük terjesztett Entwurf zu einem Gesetze überdie Vertretung und Verwaltung der Kirchen-Angelegenheiten der Evangelischen beider Bekänntnisse im Königreiche Ungarn, in der serbischen Woiwodschaft und dem Temeser Banate pontjait huszonkét ülésen tárgyalták meg. (Hivatalos, kormánykiadású magyar fordítása nem volt, de protestáns egyházi részről két fordítása is készült, mindkettő Törvényterv címmel.) A tervezetet az érdekelt egyházkerületek nem fogadták el, mert az nem igazodott az autonómiához.