Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Pesten Szabóky Adolf piarista tanár Adolf Kolping jelenlétében megalapította a Katolikus Mesterlegények Egyletét (más néven: a Pesti Katolikus Legényegyletet).

Császári nyílt parancs új osztrák házassági törvényt léptetett életbe: a jozefinista törvényeket hatályon kívül helyezte, a katolikus egyházi jogot és a trienti zsinat végzéseit újból érvényre juttatta. (1857. január 1-jén lépett hatályba.)

A katolikus püspöki kar az egyházmegyei teológiai főiskolákon 4 évfolyamos oktatást vezetett be. (A rendszer 1900-ig maradt érvényben.)

Scitovszky János bíboros hercegprímás megalapította az aszósi plébániát. Ugyanő, átmeneti szüneteltetés után, újból megnyitotta az érseki tanítóképzőt.

I. Ferenc József legfelsőbb elhatározása alapján a császári és kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter 19 391/5620. számú rendelete a megüresedett nagyobb egyházi javadalmak időközi (interkaláris) jövedelmeit a vallás- és tanulmányi alap részére juttatta. A rendelet hatálya Magyarországon kívül a szerb vajdaságra, a temesi bánságra, Horvát-Szlavonországra és Erdélyre terjedt ki.

Scitovszky János bíboros hercegprímás, esztergomi érsek Pesten magyar nyelvű beszéddel fogadta I. Ferenc Józsefet és feleségét.

Scitovszky János bíboros hercegprímás, esztergomi érsek a 700 éves fennállását ünneplő mariazelli Szűz Mária-kegyhelyre nemzeti zarándoklatot vezetett.

Pesten megnyílt a zsidó iskolaalapból fölépült első „cs. kir. izr. Mintatanoda.”

Általában évenként tíz alkalommal jelent meg a Sárospataki Füzetek című folyóirat, amely 1869 közepén szűnt meg.

Megnyílt a zenggi római katolikus papi szeminárium.