Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A dunántúli evangélikus egyházkerület soproni közgyűlése tiltakozott a protestáns pátens ellen. Feliratban fordult a császárhoz a pátens felfüggesztése és a zsinat engedélyezése érdekében.

A tiszántúli református egyházkerület debreceni gyűlése tiltakozott a protestáns pátens ellen. Feliratban fordult a császárhoz a pátens felfüggesztése és a zsinat engedélyezése érdekében.

A Kálvin téri templomban 7 tanárral és 97 növendékkel ünnepélyesen megnyitották a pesti Református Főgimnázium első tanévét. (Az 1880-as évekig a Kálvin téren volt, majd a Lónyay utca 4/C szám alá költözött.)

A dunántúli református egyházkerület pápai közgyűlése tiltakozott a protestáns pátens ellen. Feliratban fordult a császárhoz a pátens felfüggesztése és a zsinat engedélyezése érdekében.

Pesten fölavatták az első izraelita tanítóképzőt. Első igazgatója Lederer Ábrahám volt.

A négy református egyházkerület vezetőinek sárospataki értekezlete elhatározta, hogy a protestáns pátens rendelkezéseinek nem tesz eleget.

A kormány válaszolt a késmárki gyűlés feliratára. (Igyekezett megnyugtatni a protestánsokat, az egyházi rendtartás ideiglenes jellegét hangsúlyozta.)

Belgiumi példát követve Trautwein János piarista szerzetes és gr. Cziráky Jánosné megalapították az első hazai Oltáregyesületet, azzal a céllal, hogy előmozdítsák az Oltáriszentség tiszteletét és a szegény plébániatemplomok fölszerelését.

Császári rendelet engedélyezte, hogy zsidók keresztény inasokat és cselédeket tarthassanak.