Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Kunszt József kalocsai érsek Kalocsára hívta a jezsuitákat, és átadta nekik a kalocsai gimnáziumot.

Ugyanebben az évben letelepítette a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővéreket is.

A törvényhozás az országbírói értekezlet által javasolt ideiglenes törvénykezési szabályokat tárgyalta. A képviselőház június 22-én, a főrendiház július 1-jén fogadta el az ún. I. Polgári magánjogot. (22. §: „A vallás különféleségéből kifolyó, az ausztriai törvények uralma alatt bővített polgári magánjogok jelen állapotukban meghagyatnak.”)

Sterca Suluţiu fogarasi görög katolikus érsek és Andrei Šaguna ortodox érsek román nemzeti kongresszust rendeztek a nagyszebeni ortodox szeminárium dísztermében. Suluţiu előadásában az erdélyi románokat ért vádról beszélt, miszerint a határon túl élő románokkal egyesülve Dákoromániát akarnak alapítani. Szerinte ez az eszme „csak hibbant agyvelőkbe fészkelte be magát”. Az erdélyi románok ugyanazokra a jogokra tartanak igényt, mint amelyeket a magyarok élveznek.

Megjelent a Magyar Izraelita című hetilap. Első szerkesztője: Rokonstein Lipót. (A lap 1864 márciusában szűnt meg.) → április 17.

I. Ferenc József császár utasítására br. Kemény Ferenc erdélyi kancellár a gyulafehérvári püspöki palotába 24 magyar, 8–8 román és szász személyiség részvételével erdélyi értekezletet hívott össze. Suluţiu fogarasi görög katolikus érsek kérte, hogy a legközelebbi erdélyi országgyűlés törölje el azokat az 1848 előtti törvényeket, amelyek sérelmesek a románságra nézve, nyilvánítsa a románságot Erdély negyedik nemzetének.

Giacomo Antonelli vatikáni államtitkár Antonino De Luca bécsi nunciushoz intézett átiratában elítélte a magyarországi szabadelvű mozgalmakat, kárhoztatva azok egyházellenesnek minősített irányát.

A Helytartótanács jóváhagyta az Izraelita Magyar Egylet alapszabályait. Első elnöke: Rozsay József, titkára: Mezei Mór. Lapja: Magyar Izraelita.

Pesten a Központi Szemináriumban a Szent László Társulat megtartotta alakuló közgyűlését. Célja a határokon kívül élő magyarok lelki gondozása.

Az országgyűlés bizottságot küldött ki a zsidók egyenjogúsításáról szóló törvényjavaslat elkészítésére. (A törvényjavaslat nem került tárgyalásra, mert a házat augusztus 21-én föloszlatták. Tisza Kálmán javaslatára azonban kimondták, hogy a munkájában megzavart országgyűlés tervezte az izraeliták politikai egyenjogúsítását is.)