Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Miután a birodalmi kultuszminiszter 1861 tavaszán megadta a nyilvános iskolákat megillető autonóm érettségiztetés jogát, a Debreceni Református Kollégiumban megkezdték az első autonóm érettségi vizsgákat.

A kolozsvári unitárius tanárok a tudományos teológia valamennyi ágának művelésére elindították a Keresztény Magvető című kiadványt, az unitárius egyház első és leghosszabb időn át megjelentetett lapját. (Az 1918-ban kiadott 53. kötetével egy időre megszűnt, majd az Unitárius Irodalmi Társaság1922-ben fölélesztette. A folyóirat1944-ben ismét megszűnt. 1971-ben újraindult.)

Győrött Simor János megyéspüspök támogatásával Ráth Károly és Rómer Flóris szerkesztésében megindult a Győri Történelmi és Régészeti Füzetek című kiadvány.

Scitovszky János bíboros hercegprímás megalapította a kopcsányi plébániát.

Elhunyt Vasile Erdélyi, a nagyváradi Elhunyt Vasile Erdélyi, a nagyváradi görög katolikus egyházmegye püspöke. Végrendeletében 42 ezer Ft-ot hagyott az egyházmegyére.

Az osztrák kormánytól az erdélyi evangélikus egyház új, ideiglenes szervezetet kapott Provisorische Bestimmungen elnevezéssel.