Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Popovics Vazul, munkácsi görög katolikus megyéspüspök körlevelében kilátásba helyezte a magyar liturgikus nyelv engedélyezését, amint a liturgia hiteles magyar fordítását a főhatóság kiadja. (Nem került rá sor, ez a jog csak a pátriárkákat illeti meg.)

Veszprémben az Angolkisasszonyok megnyitották intézetüket.

Kalocsai érseki tartományi és pécsi egyházmegyei zsinatot tartottak.

Révész Imre református lelkész elkészítette a Magyar Protestáns Irodalmi Társaság alapszabály-tervezetét. Az abszolutikus kormány ellenzése miatt a Társaság csak 1889-ben kezdhette megműködését.

Megjelent Kriza János unitárius püspök Vadrózsák című székely népköltési gyűjteménye 2. kötete.

Hueber helytartótanácsi alelnök vezetése mellett Budán bizalmi férfiak gyűlése megállapította a rabbiképző fölállításának alapelveit.

A Sacra Congregatio de Propaganda Fidenek (a Római Kúria Hitterjesztési Kongregációja) a munkácsi görög katolikus püspökhöz intézett rendelkezésében a görög és latin szertartásból való kölcsönös átlépést pápai engedélytől tette függővé. → 1868. december 8.

Elhunyt Vámosi Pap István református lelkész, egyházi író.

Elhunyt Bauhoffer János György budai evangélikus lelkész, egyháztörténeti író, a protestáns pátens elleni harc egyik kiemelkedő egyénisége.

A karlócai szerb nemzeti egyházi kongresszuson a román ortodoxok kiváltak a karlócai szerb metropólia kötelékéből. → december 24.