Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A. Liebig, a balkáni baptista misszió úttörője ifj. Rottmayer Jánost, a bécsi és kolozsvári gyülekezetek későbbi vénjét baptizálta. → 1873. március 6.

Megáldották és megnyitották az esztergomi papi szeminárium új épületét, amelyet Scitovszky János bíboros hercegprímás emeltetett a bazilika mellett. Főbejáratának felirata: Pietati et Scientiis.

Császári rendelet a katolikus alapokat a Helytartótanács, illetve annak egyházi bizottsága kezelésébe helyezte.

Jézus Szíve tiszteletével Isten dicsőségének és a lelkek üdvösségének előmozdítása céljával megkezdődött a Jézus Szíve Szövetség világszervezet magyarországi tagozatának szervezése.

Scitovszky János bíboros hercegprímás 200 ezer Ft tőkével megalapította a nagyszombati érseki gimnáziumot.

Br. Fogarassy Mihály erdélyi püspök hívására az erdélyi római katolikusok Kolozsvárott egyetemes gyűlést tartottak, s kérték az uralkodót, hogy az erdélyi főkormányszék mellett fennálló Catholica Commissiót megszüntetvén a katolikus egyházi, iskolai és alapítványi ügyek kezelését bízza az erdélyi róm. kath. Státusra. (Az erdélyi róm. kath. Státus a 16–17. század folyamán, a protestantizmus térhódításakor a katolikus vallás fennmaradása érdekében kialakult testület, amely a 19. században egyházmegyei önkormányzattá formálódott. Az Erdélyben lakó római katolikus vallású hívek közösségét képviseli, természetes és törvényes feje a mindenkori erdélyi püspök.) → 1867. augusztus 19.

Pesti Izraelita Nőegylet alakult a „szegény, beteg, keresetképtelen, gyermekágyas, özvegy nők, árva leányok” megsegítésére. 1867 őszén már leányárvaházat és -menhelyet működtetett. 1869-ben tápintézet elnevezéssel elsőként nyitott népkonyhát.

Megalakult a Magyar Izraelita Országos Tanítóegylet. Első elnöke: Meisel pesti főrabbi.

Elhunyt Scitovszky János bíboros hercegprímás, esztergomi érsek.

Biberauer Tivadar mérnök megalapította a Bethesda Kórházat, amely kezdeti munkáját a pesti német református egyházközség irányítása alatt végezte.