Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

I. Ferenc József király szentesítette az 1868:XXVI. törvénycikket A jövedelemadóról. 3. §: a jövedelemadó alá tartozik az „egyházi személyek és testületek rendes jövedelme, a mennyiben ez föld-, vagy házadó alá nincs vetve”. 5. §: mentes a jövedelemadó alól ,,p.) kolduló vagy betegápolással foglalkozó szerzetesek; q.) papnövendékek, rendes tanulók személyes keresményök és nyert ösztöndíjaik után; r.) árva- és szegényápoló intézetek”.

Horvát Boldizsár igazságügy-miniszter 11 186/1868. számú rendelete az Egyházmegyei hatóság képviseltetése lelkészek ellen elrendelt fenyítő vizsgálatoknál tárgyában. (Az eljárás tényéről és annak eredményéről az illetékes egyházi hatóság értesítendő, de az eljáráson való képviseltetésre nem kell felszólítani.)

I. Ferenc József király megerősítette az 1864/65. évi ortodox szerb nemzeti egyházi kongresszus határozatait. (A görögkeleti szerb metropólia egyházi, iskolai és alapítványi ügyek szabályozásáról.) → december 13., 1871. május 29., 1912. július 11.

Br. Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter 12 548/1868. szám alatt elrendelte, hogy a nazarénusok (Krisztus követői) nem vezethetnek hivatalos és hiteles anyakönyvet, mivel nem tartoznak a törvényesen bevett vallásfelekezetek közé. A születéseket és halálozásokat a közigazgatási hivataloknál kell bejelenteniük, ahonnan az adatokat anyakönyvezésre azon egyház lelkészének küldik el, ahová a nazarénus felekezetileg korábban tartozott. Amíg a törvényhozás nem dönt, a nazarénusok házasságából született gyermek törvénytélen. → 1875. január 13.

Br. Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter 14 464/1868. számú rendelete megállapította a katolikus algimnáziumok tantervét.

Br. Eötvös József kultuszminiszter beterjesztette törvényjavaslatát „a törvényesen bevett keresztény vallásfelekezetek viszonossága” tárgyában.

Nagyszebenben megnyílt az ortodox (görögkeleti) román egyházi nemzeti kongresszus. Új szervezeti szabályzatot dolgozott ki a román metropólia részére, amely az 1868:IX. törvénycikk értelmében elvált a szerb egyháztól és önálló lett. → 1869. május 29.

Simor János hercegprímás elnökletével a püspöki karból, 81 főrendből és képviselőből (köztük gr. Andrássy Gyula miniszterelnök, Deák Ferenc, br. Eötvös József, Trefort Ágoston és mások) álló vegyes bizottság jött létre, amelynek eredetileg a katolikus autonómia-tervezetet kellett volna megvitatnia. Deák Ferenc javaslatára illetéktelenség miatt a tervezetet nem tárgyalták, csak egy választási szabályzatot dolgoztak ki. → 1869. január 21.

Br. Eötvös József kultuszminiszter 17 076/1868. számú rendelete értelmében a nyilvános felekezeti iskolák bizonyítványai teljes érvényűek. (Ezzel érvénytelené vált az 1863. március 19-i megszorító rendelet.)