Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Megalakult a magyarországi Szent Domonkos női szerzetesrend, amely az ifjúság nevelését vállalta.

A pesti egyetem bölcsészkarán megszűnt az 1802-ben fölállított hittani tanszék.

Az Idők Tanuja és a Pesti Hirnök egyesüléséből megjelent a Magyar Állam című katolikus lap. Szerkesztették: Jósika Kálmán, Lonkay Antal, Hornig Károly, Komócsy Lajos, Szemnecz Emil, Hortoványi József. (A lap 1908-ban szűnt meg.)

A katolikus autonómiát előkészítő vegyes bizottság elkészítette az autonómiai-szervezet választási szabályzatát. → január 28.

I. Ferenc József király jóváhagyta a vegyes bizottság által kidolgozott választási szabályzatot. Eszerint az autonómia kongresszuson 49 egyházi és103 világi katolikus vehetett volna részt. → május 1.

Mezei Móric, Simon József, Rósa Izsó és Fenyvessi Adolf indítványára az izraelita felekezetek képviselőinek egyetemes gyűlése elhatározta, hogy kéri a vallás- és közoktatásügyi minisztertől a zsidó vallás recepciójáról szóló törvényjavaslat benyújtását.

Szabó Imre c. apát, veszprémi kanonok a VKM I. ügyosztályának főnöke lett miniszteri tanácsosként. (Hivatalától szombathelyi megyéspüspöki kinevezése miatt vált meg.) → szeptember 15.–1871. január 1.

Az izraelita felekezetek képviselőinek egyetemes gyűlése elfogadta az iskolaszervezet és a jövő kongresszus szabályzatát.

IX. Pius pápát aranymiséje alkalmával a magyar katolikus püspöki kar és katolikus világiak üdvözölték.

A katolikus püspöki kar közös pásztorlevélben ismertette a hívekkel az autonómia-szervezet választási szabályzatát és a választási instrukciókat. → június 2.