Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Pesten, a Soroksári u. 36. sz. alatt fölavatták a Mária Intézetet, amelyben a Szent Ferenc-rendi apácák (Szeretet Leányai) szegény cselédlányokat oktattak és ellátásban részesítettek.

A szerb nemzeti egyházi kongresszus jóváhagyásra a királyhoz fölterjesztette a nép- és felsőbb leányiskolákról szóló szabályzatait. → 1872. július 17.

Gr. Andrássy Gyula miniszterelnök az infallibilitási dogma kihirdetése s ezzel a placetum regium megsértése miatt a király nevében megfeddte Jekelfalussy Vince székesfehérvári megyéspüspököt. → szeptember 15.

Haynald Lajos kalocsai érsek nyilatkozott az infallibilitási dogma elfogadásáról.

Pankovics István munkácsi görög katolikus megyéspüspök látogatást tett Hajdúdorogon. Megígérte, hogy az egyházmegyei hivatal ezentúl magyar nyelven fog levelezni az egyházközségekkel, a kormánynál közbenjár a hajdúdorogi vikáriátus felállítása érdekében, s lépéseket tesz a magyar nyelv oltári nyelvvé emeléséért.

Pesten megalakult a Magyarországi Protestáns Egylet. Célja: a valláserkölcsi életnek Jézus szellemében s az összes művelődési ággal összhangban való megújítása. (Az egylet 1890-ben föloszlott.) → az év folyamán

A Magyarországon élő izraeliták ortodox (talmud zsidó) irányzata a királytól külön önkormányzati szabályzatot nyert. → november 15.

Pauler Tivadar vallás- és közoktatásügyi miniszter 26 915/1871. számú rendelete az izraelita hitügy szervezése tárgyában. Közölte a Szervező alapszabályzat Magyar- és Erdélyország autonóm hittörvényű zsidó hitfelekezet számára című dokumentumot. → 1877. augusztus 24., 1905. november 29.

Antoniacci Mariano Falcinelli bécsi nuncius Giacomo Antonelli vatikáni államtitkárnak írt jelentésében a Szentszék szempontjából hátrányosnak minősítette, hogy gr. Andrássy Gyulát nevezték ki a császári ház és a Monarchia külügyminiszterévé.

1871–1874 között megjelent az Egyházi Reform című havilap, a Magyarországi Protestáns Egylet közlönye.