Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

III. Ince pápa felszólítja András herceget, hogy teljesítse III. Béla keresztes fogadalmát, ellenkező esetben a herceg kiközösítését és trónörökösi jogától való megfosztását helyezi kilátásba. (→ 1217 tavasza)

Rómában pápává választják III. Incét (eredeti nevén Lotario de Segni). Aktívan érvényesítette – a pápai kiközösítés erejét alkalmazva – az egyház szerzett jogait.

Felépül a Miskolc nembéli Domonkos bán által 1190 körül alapított borsmonostori ciszterci apátság, melybe Heiligenkreuzból érkeznek szerzetesek.

Imre király átengedi öccsének, András hercegnek Horvátország és Dalmácia kormányzását. A herceg önálló pénzverésbe kezd, melynek mintáját a friesachi dénárok adják.

András herceg VI. Lipót stájer herceg segítségével a szlavóniai Maøki mellett legyőzi bátyja, Imre király seregét.

Dél-Itáliából német keresztes had ­indul a Szentföldre. III. Béla király özvegye, Margit is útnak indul, s Akkonban csatlakozik a keresztesekhez.

Imre király feleségül veszi II. Alfonz aragón király leányát, Konstanciát.

Meghal III. Béla király. ­Fehér­várott temetik el első felesége mellé. (A király és hitvese földi maradványait 1848 decemberében feltárták.)

III. Béla keresztes hadjáratot tervez, amely azonban betegsége ­miatt meghiúsul. Fogadalma teljesítését kisebbik fiára, András hercegre bízza. (→ 1198. január 29., 1217 tavasza)