Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

III. Béla prépostságot alapít az erdélyi ­Szebenben.

III. Béla ciszterci apátságot alapít Pásztón. (A monostorba az 1184-ben alapított pilisi apátságból ­érkeznek szerzetesek.)

II. Izsák bizánci császár és – az I. Mánuel bizánci császár halála óta a Balkán-félszigeten terjeszkedő – Nemanja István szerb nagyzsupán háborúját lezáró békével a Bizánci Birodalom elismeri a szerb ­államala­kulat önállóságát.

Akkon ostrománál német zarándokok ápolórendet alapítanak, amely 1198-ban Német Lovagrenddé alakul. (→ 1211)

Velence és III. Béla megújítja a fegyverszünetet.

Fürdés közben a Szalef patakba fullad I. (Barbarossa) Frigyes, a harmadik keresztes hadjárat egyik vezére.

II. Izsák bizánci és I. (Barbarossa) Frigyes német-római császár Adrianopoliszban III. Béla közvetítésével békekötéssel zárja le a keresztesek és a bizánciak ellenségeskedését, így elhárul az akadálya annak, hogy a bizánci flotta átszállítsa Kis-Ázsiába a német kereszteseket.

I. (Barbarossa) Frigyes követei a karácsonyt Óbudán ünneplő III. Béla előtt ellenségeskedéssel vádolják a magyar király vejét, II. Izsák bizánci császárt.

III. Béla utasítására a magyar keresztesek többsége Adrianopolisz vidékéről visszafordul. (Feltehetően a magyar király így akarta elejét venni annak, hogy alattvalói belekeveredjenek a bizánciak és a keresztesek között kirobbant ­konf­liktusba.)

A magyarországi fogságból megszökött Vlagyimir fejedelem lengyel segítséggel elfoglalja Halics trónját; András herceg (III. Béla király fia) ­Magyar­országra menekül. (→ 1188 tavasza)