Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

III. Béla összeíratja az udvarnokok kiváltságos rétegét, a szabad udvarnokokat.

III. Béla király feleségül veszi (Capet) Margitot, II. Fülöp Augustus francia király testvérét (II. Henrik angol király ­fiának, Henriknek az özvegyét).

A Barancsban fogságban tartott Eufrozina anyakirályné bizánci száműzetésbe távozik, majd Jeruzsálembe megy, s ott él apácaként 1193-ban bekövetkező haláláig. (Maradványait utóbb, valamikor 1272 előtt, Magyarországra hozták, s a fehérvári johanniták templomában temették el.)

A Szófia és Nándorfehérvár közötti területek újra bizánci fennhatóság alá kerülnek.

III. Béla összeíratja jövedelmeit. (Az összeírás egy 15. századi párizsi kódexben ­maradt fenn: föltehetően III. Béla második házasságával összefüggésben készült. Más vélemény a király fia, Imre 1196. évi házasságának előkészületeihez kapcsolja létrejöttét.) A jegyzék leírja, hogy mely országokban uralkodik a magyar király, milyen az ország egyházi szervezete, ­mekkora az egyes püspökségek bevétele, továbbá részletezi a királyi jövedelmeket: „Magyarország királyának pénze jövedelméből évente hatvanezer márkája van. Ugyancsak neki sójából tizenhatezer márkája van. Ugyancsak neki a vámok, a révek, a piacok vagy a vásárok után, amelyek mind az övéi, harmincezer márkája van. Ugyancsak neki a király Erdélyben élő idegen telepeseitől tizenötezer márkája van. Ugyancsak a király az őt megillető [két]harmad rész címén hetvenkét ispánjától évi jövedelemként huszonötezer márkát élvez. Ugyancsak neki Szlavónia ­hercegétől évente tízezer márkája van. A ­hetvenkét ispán mindegyike évenként egy ­alkalommal ellátja Magyarország királyát, és mielőtt felkelne az asztaltól, legkevesebb száz márka ajándékot ad, de van, aki közülük ezer márkát is. Ebből magának a királynak a pénzösszegét legalább tízezer márkára lehet becsülni. És ezek mellett nagy adományt kapnak mind a királyné, mind a ­királyfiak is ezüstben, selyemkelmében és ­lovakban. És mindezek mellett a föld népe teljesen ellátja élelemmel a királyt.” (Kristó Gyula és Makk Ferenc fordítása.)

III. Béla szövetséget köt II. Izsák bizánci császárral, akihez feleségül adja leányát, Margit hercegnőt. Leánya hozományaként átengedi a Bizánci Birodalomnak a Morava folyó melletti, korábban elfoglalt bizánci területeket, míg a császár elismeri Magyarország horvátországi, dalmáciai és boszniai uralmát. ­Ugyan­akkor a megözvegyült III. Béla feleségül kéri Theodora Komnénét, I. Mánuel bizánci császár kolostorban élő rokonát. A házasságkötést a bizánci egyházi zsinat határozata meghiúsítja, ennek ellenére III. Béla és II. Izsák szövetségkötése lezárja a magyar–bizánci háborúkat, és ­lehetővé teszi, hogy Bizánc a Balkánon terjeszkedő normannok ellen sikeres ­küzdelmet vívjon.

III. Béla király Fehérvárott ünnepli Szent István király ünnepét.

III. Béla újabb hadjárata során ­Szó­fiáig hódoltat bizánci területeket.

III. Béla ciszterci apátságot alapít Pilisen és Szentgotthárdon. (A monostorokba Acey-ból, illetve Trois Fontaines-­ből érkeznek szerzetesek.)

Meghal Châtillon Anna, III. Béla első felesége. (Fehérvárott temetik el.)